Küçük Sivrisinek, Sıtma Olmus!


Bir varmış, sonra bir yokmuş; elde var sıfırmış. Havaların ısınmaya başladığı günlermiş, tek bir bulut gören bile olmazmış. Küçük Sivrisinek yükselmek için, büyük çaba gösterir ama bir türlü istediği yere, yedi tepeden birisine ulaşamazmış. Aniden bir titreme gelir, olduğu yerde kalır, ‘Ah başım’ diye söylenirmiş.

Doktor teşhisi havadayken, oracıkta koymuş. Küçük Sivrisinek, sıtma olmuşmuş. Ama bu hastalığın bilimsel bir çaresi yokmuş. Küçük Sivrisinek bunları duyunca yıkılır gibi olmuş ama aşağıya düşmemiş. ‘Madem doktorlar bir çare bulamıyor, ben de en yakın büyücüye giderim’ demiş ve yola koyulmuş. Az uçmuş, uz uçmuş. Sonunda varmış bir büyücüye. Olanları anlatmış, büyücü de dinlemiş. Yardım etmeyi kabul etmiş. Ama malzemeleri eksikmiş ve bunları bulması gerektiğini, Küçük Sivrisinek’e alenen söylemiş. Eline bir kağıt tutuşturmuş, burada malzemeler yazılıymış. Hemen oradan çıkmış, araştırmaya başlamak için yola koyulmuş.

İlk olarak, kertenkele kuyruğu bulması lazımmış. Tanıdığı bir kertenkele yokmuş ama, yine de umudu varmış. Sonunda bir tanesini bulmuş ve başlamış anlatmaya. Anlatmış anlatmış ve kertenkele ağlamaya başlamış ve kabul etmiş. Nasıl olsa ben de yeniden çıkar diye, çıkarmış hemen vermiş. Sivrisinek sevinerek havalanmış, hemen bir aslanın yanına varmış. Aslana da hasta olduğundan bahsetmiş ve bıyığından bir tel istemiş. Aslan şöyle bir bakmış ve kabul etmiş. Çünkü sivrisinek çok ama çok iyiymiş. Sivrisinek neşe içinde, havalanmış ve son malzemesi olan kar çiçeklerini aramaya başlamış. Ama bir dakika, bu mevsimde bu çiçeklerden bulunmazmış. Hemen umudunu havadayken kaybetmiş ve elindeki diğer malzemeleri de aşağıya bırakmış. Kızmış bir şeklide büyücünün evine gelmiş.

Büyücü, Küçük Sivrisineğin sinirli olduğunu görünce korkmaya başlamış. Çünkü, Küçük Sivrisineğin iğnesi hiçte küçük değilmiş. Tam büyücüyü ısırayım derken, yeni bir haber duymuşlar, iyice anlaşılması için sesini açmışlar. Ve duyduklarına inanamamışlar. Sivrisinek gen tedavisi yaptırabilirmiş. Küçük Sivrisinek en yakın hastaneye gitmek için yola koyulmuş. Sonra, geni değiştirilmiş, iyileşmiş. Yedi tepenin yedisini de dolaşmış, torunlarına masal gibi anlatmış.








Sivrisinek Sahili

Paul Theroux

MB YAYINLARI